Monday, 14 July 2014

Ajar anak kenal duit

Salam ceria semua!

Hari ni nak share tentang duit atau wang. Semua orang kenal duit kan? Tapi bagi anak kecil seawal usia setahun, dua tahun, tiga tahun, adakah diorang ni kenal duit atau tidak? Haaaa.....jadi kalau anak x kenal ni la masanya kita nak ajar anak kenal dan tahu nilai setiap duit. Tapi biasanya kita memang akan automatik secara indirect ajar anak pasal duit. Contohnye, kalau kita bawak ke pasaraya, kalau anak mintak ape2, mesti kita akan cakap..."ibu x de duit la nak beli" atau " adik ada duit ke nak beli toys" , x pon kalau masa hari raya, "wah..,banyaknya adik dapat duit raya!". Ha...kan ke secara x lngsung kita dah dedahkan kat anak kita tentang duit, walaupon anak kita tu baby lagi.

Jadinya, kalau anak korang dah besar sikit dalam usia 2 tahun ke atas, korang boleh la ajar detail sikit nilai duit. Contohnya, duit berapa ringgit, tunjuk la setiap duit kertas. Bagi anak yang memang dah kenal nombor rasanya x ada masalah nak ajar. Tambah plak  kalau duit satu ringgit, lagi senang sebab dah tunjuk nombor satu. Macam tu jugak dengan syiling.

Apa yang perlu korang tunjuk atau ajar untuk setiap duit atau syiling:

- nilai sama ada rm 1/2/5/10/50/100
- warna setiap duit kertas
- gambar di hadapan dan di belakang duit atau syiling
- persamaan setiap duit, seperti ada gambar bunga raya, tulisan Bank Negara Malaysia, gambar gabenor, tulisan Ringgit     Malaysia
- perbezaan setiap duit, ada gambar burung enggang, gambar tepak sireh, congkak, wau
- bentuk setiap duit atau syiling
- saiz

Wokeh,  ni la sedikit sebanyak perkara yang aku nak share untuk ajar anak kecil tentang duit. Jadi, kepada ibu bapa yang free xde ape nak buat boleh la ajar anak. Selamat mengajar!

No comments:

Post a Comment