Monday, 26 May 2014

HOMESCHOOL: ajar anak membaca dengan buku BACALAH ANAKKU

salam semua.

kali ni aku nak share dengan semua pembaca mengenai alat bantuan bacaan untuk ajar anak membaca. mesti ada yg masih mencari2 buku apa yg paling sesuai dan mudah untuk ajar anak membaca kan? tambah pulak bg ibu yg nak ajar anak sendiri macam aku. mesti lagi menarik dan menyeronokkan. okey,straight to the point jelakan . hehehe.

okey,aku cadangkan korang boleh beli set buku bacalah anakku. buku ni sangat mudah, dan senang. dalam set ni disediakan 8 siri buku, flash card beserta cd. terdapat jugak panduan mcm mana nak guna buku ni.

  Tapi sebelum nak guna buku ni, sebaik2nya ajar anak kenal abc....z. Zaman sekrg ni dah canggih kan, tunjuk je tab, automatik anak belajar sendiri je.

    Biasanya kalau budak dah kenal abc, agak mudah die nak faham buku ni. Kalau budak yang jenis terang hati dalam masa seminggu boleh habis 1 siri buku. buku ni ajar budak terus kepada bunyi huruf. jadi lagi mudah anak nak paham. suku kata dan perkataan yang mudah, contohnya siku, mata, sudu, kaki. jadi lagi mudah untuk anak paham dan ingat setiap perkataan. ada sebab kenapa buku ni menekankan bunyi sebutan setiap huruf seperti "b" tak dibaca " bi" tapi dibunyikan" bbeh", "p" dibunyikan" ppeh". sebabnya, bunyi akan memberi kesan kepada teknik kanak2 untuk mengeja. dengan bunyi sebutan huruf yang betul, kanak2 akan mudah untuk mengenalpasti ejaan yang betul untuk setiap perkataan. korang akan faham jugak nanti bila anak korang dah boleh membaca dan bila dah sampai masa untuk diorang eja sendiri. AMAZING! tu je aku boleh cakap, bila korang ajar membunyikan huruf. harap korang faham la apa yang aku cuba sampaikan, kalau tak faham boleh email aku.

   harga buku untuk satu set ni rm36.90. buku ni ada jugak sediakan latihan sekali. ade set besar dalam kotak,dalam tu ada set buku 8 siri ni, cd abu ada ayam, flash card, badge,buku latihan dan buku panduan. tp x pasti harga berapa plak. tp xpe kalau nk beli buku je pon boleh. buku latihan beli asing pon boleh. buku katihan 1 rm 4.50, buku latihan 2 rm 5.90. buku latihan pon sangat mudah dan menarik. okey jom kita tgk bukunya.

No comments:

Post a Comment