Wednesday, 31 December 2014

Buat kek bersama si kecil- Aktiviti waktu petang

Salam ceria semua! Ape aktiviti korang dengan si kecil hari ni? Best x? Enjoy x? Ke stres? Hahahaaah....biasa la tu kalau ada budak kecik. Feeling bertukar2 kan. Orait, kali ni nak share aktiviti waktu petang dengan si kecil 3 tahun ni. Aktiviti ni sangat2 di cadangkan untuk korang yang nak kelainan. Disebabkan anak suka makan kek jadi selalu jugak la ajak anak buat kek bersama. Sampaikan kalau aku dah siap tanpa ajak die buat sekali kompem die berungut sebab x ajak die sekali. Tapi hari ni aku pon ajak la die buat kek sekali.

Sebenarnya gambar step buat kek dengan anak tadi dah lengkap tapi disebabkan salah paham aku dah tedelete,makanya gambar  ni jela tinggal.

Wokeh, sedikit panduan untuk korang kalau nak lakukan aktiviti buat kek ni:

1) pastikan anak basuh tangan terlebih dahulu untuk melatih anak tentang kebersihan

2) bila barang semua dah siap minta anak yang lakukan tapi perlu di awasi. Senang cerita sepanjang aktiviti ni korang kene ada sekali. Tak boleh ke mana mana. Bahaya wooo...

3) ajar anak cara pegang peralatan dengan betul. Sesekali puji.

4) hati2 bila minta anak masukkan kek dalam oven. Lagi baik korang yang masukkan sendiri.

5) bila dah siap berikan pujian.

Percayalah, anak korang kompem teruja buat kek. Tambah pulak kalau ayahnya dah balik, lagila anak akan excited nak suruh ayahnya makan hasil tangan die. Tak percaye? Cubalah sendiri, korang akan nampak hasilnya.

Wokeh, ni jela perkogsian aktiviti aku. Harap dapat bagi idea kat korang.

Monday, 29 December 2014

Puzzle gambar anak itik yang hodoh

Salam ceria semua! Nak berkongsi tentang puzzle yang baru beli ni. Tak ada la baru sangat dah dua minggu tapi baru hari ni nak kongsi kat semua. Kali ni saya nak cadangkan puzzle yang bersaiz besar pula. Sebelum ni main puzzle saiz kecil tapi sekarang kita upgrade lagi untuk anak kita.
Sebenarnya saya masih was2  kemampuan kanak2 berusia 3 tahun bermain puzzle bersaiz besar tapi saya cuba juga beli satu.
Sebelum tu bagi yang dah mula nak upgrade anak main puzzle bersaiz besar, jom saya bagi beberapa panduan. Harap membantu:
- pilih puzzle yang bergambar objek/benda besar. Jika memilih binatang pastikan gambarnya besar.
- pilih yang berwarna menarik, warna lebih terang.
- elakkan memilih gambar yang sarat
- sebaiknya pilih puzzle yang ada panduan nama objek puzzle tersebut seperti gambar puzzle yang saya tunjukkan di sini.
- sebelum memulakan mainan, minta anak baca tajuk atau nama2 di atas papan puzzle tersebut
- sekarang dah boleh mulakan permainan. Konsep sama seperti entri saya sebelum ini. Susun yang rata terlebih dahulu. Bimbing anak korang.
Ni la yang saya dapat kongsikan untuk korang. Harap bermanfaat.

Saturday, 27 December 2014

Aktiviti membezakan kehidupan haiwan (foam sheet)

Assalamualaikum w.b.t. dan salam ceria semua!

Hari ni aku nak kongsikan aktiviti membezakan kehidupan haiwan. Straight to the point jela kan.

Bahan-bahan aktiviti:

- foam sheet bentuk haiwan, pokok, awan, kolam, matahari. ( boleh beli di kedai Mr.DIY atau kedai alatulis. Jika tiada bentuk awan, atau matahari, boleh beli sendiri foam sheet saiz a4, lepas tu lukis sendiri kemudian tampal bahagian belakang dengan double sided)
- kertas lukisan

Memulakan aktiviti:

- tanya anak setiap haiwan yang ditunjuk. Kemudian minta anak bezakan sama ada haiwan tersebut tinggal di darat, air atau boleh hidup di air atau di darat.
- minta anak susun gmbar benda hidup yang asas seperti kedudukan matahari di atas, awan di atas, kedudukan kolam. Biarkan anak yang tentukan. Sekiranya salah, betulkan.
- bila kedudukan sudah betul, barulah bukak double sided dan tampal.

Mudahkan? Aktiviti seperti ini kanak2 biasanya akan suka untuk buat. Aktiviti seperti ini dapat memahirkan pengetahuan kanak2 tentang kehidupan tempat tinggal haiwan. Di samping membiasakan kanak2 u tuk menyusun atur kedudukan dengan teratur dan kemas.

Sekian dulu perkongsian untuk hari ini.

Tuesday, 23 December 2014

Cara mudah kenali bentuk


Salam ceria semua pembaca! Pada entry yang sebelum ni saya ada tulis tentang ajar anak bentuk secara tak langsung. Kali ni kita terus dengan pengajaran mengenali bentuk secara langsung dan mudah. ( eh ehhh..saya la pula ye..xpe..kali ni rase mcm nak tulis formal pulak.) Seperti yang kita ketahui, keliling kita penuh dengan bentuk dan corak. Sekaligus semua ini dapat membantu proses pembelajaran anak.

Sekiranya kita dah bersedia untuk ajar anak secara direct, sediakan peralatan yang bersesuaian. Pilihan yang anda ada sama ada anda lukis dan gunting setiap bentuk sama ada bulat, segitiga, segi empat dan lain-lain, atau anda boleh beli bentuk2 yang banyak di jual di kedai. Atau pun satu lagi cara dengan menggunakan tab. Hanya download sahaja aplikasi yang berkaitan bentuk dan terus ajar anak. Dan untuk aktiviti pengukuhan belilah buku aktiviti yang berkaitan dengan bentuk seperti dalam gambar yang saya tunjukkan disini.

Untuk memulakan proses pengenalan bentuk, sebaiknya perlu ada bahan yang berbentuk, kenalkan satu persatu setiap bentuk. Bezakan setiap bentuk, contohnya segitiga ada 3 sisi. Ajak anak kira setiap sisi untuk die bezakan dengan bentuk yang lain. Setelah kita kenalkan setiap bentuk, mulakan pertanyaan sama ada die faham atau tidak nama setiap bentuk. Berikan pujian. Pastikan kita memberi contoh benda yang sama dengan bentuk yang kita tunjuk. Contohnya, bulat seperti bulan. Segi empat sama seperti meja makan. Gunakan apa sahaja benda yang berada di dalam rumah untuk kita kukuhkan lagi daya pemahaman anak. Seeloknya kita mulakan proses suai kenal bentuk ni semasa umur setahun. Tapi lebih dari itu pon tidak menjadi masalah. Sebab tujuan kita mengajar untuk memberikan pengetahuan kepada anak.

Bila anak dah mahir, belikan buku aktiviti yang berkaitan bentuk seperti yang saya tunjukkan disini. Biarkan anak lakukan sendiri. Bantu sekiranya diperlukan. Saya rasa cukup setakat ini perkongsian saya.

Saturday, 20 December 2014

Kenali barang /benda di setiap bahagian rumah

Salam ceria semua! Agak lama x update entry gara2 charger tab rosak. Dah 3 kali beli dalam masa x sampai sebulan tapi rosak. Ni kali keempat beli charger. Harap biarlah berkekalan.

Okey, kali ni nak share aktiviti bersama anak lagi. Aktiviti ni pernah dilakukan dalam entry sebelum ni tapi kali ni lain sikit sebab dilekatkan kertas kajang di dinding. Tujuannya untuk menggalakan pergerakan tubuh badan untuk kanak2. Aktiviti ini sesuai untuk anak berumur 3 tahun ke atas.

Aktiviti ni dinamakan membezakan barang atau benda di setiap bahagian rumah. Tujuan aktiviti ni untuk kenal pasti kebolehan anak untuk mereka tahu di mana tempat yang sepatutnya barang/benda tersebut disimpan. Selain dari tu untuk memahirkan anak untuk mebaca perkataan yang di tulis.  Disamping itu juga dapat melatih anak untuk menyusun gambar dengan teratur.

Seperti gmbar yang  dilampirkan:

- sediakan kertas kajang yang besar,  gam
- tulis bahagian dalam rumah seperti, bilik air, dapur, bilik, luar rumah
- cari gambar. Seeloknya katalog  pasaraya yang org selalu hantar kat rumah tu simpan sebab kita boleh gunakan untuk aktiviti seperti ini. Kemudian gunting
- mintak anak cari gambar barang di bahagian rumah. Ikut susunan. Kalau dapur, mintak anak cari barang yang biasa berada di dapur
- bila dah jumpa biar anak yang gam dan ajar cara susun yang teratur
- ulangi sehingga selesai
- pastikan anda bersama anak semasa aktiviti ini kerana pujian anda pentimg untuk proses pembelajaran ni. Berikan  apa sahaja bentuk pujian, sama ada tepuk tangan, melompat atau sebagainya

Baiklah ini sahaja yang ingin dikongsikan. Bye.

-

Friday, 28 November 2014

Tingkatkan IQ anak dengan bermain puzzle

Salam ceria semua! Ape aktiviti korang bersama anak sekarang ni? Ce jawab! Ce jawab! Mesti penat melayan kan?. Tu belum lagi nak menjawab soalan cepu emas die tambah pulak kalau anak yang umur 2 tahun ke atas...fuhhh!!  Memang bikin ribut daaaaa!!!!

Wokeh, kali ni aku nak citer pasal puzzle plak. Pada entry sebelum ni pon aku ada buat sikit entry tentang puzzle. Sebenarnya puzzle ni sangat membantu IQ kanak2 yang sedang membesar. Sebab dapat menguatkan dan menguji daya ingatan kanak2. Biasanya puzzle ni dah boleh biasakan bila anak umur 2 tahun. Kalau awal dari tu pun boleh tapi memang sampai ke sudah la puzzle tu dah terbang merata tempat. Heheheh...bergantung la pada kanak2. Pada aku umur 2 tahun tu dah sesuai.

Tak perlu la nak beli yang mahal. Beli kat kedai rm2 pon dah cukup. Lagi macam2 ada. Untuk permulaan belikan puzzle yang simple. Kita bagi die warm up dulu. Bila anak tu dah boleh buat yang simple baru buat yang susah sikit.

Yang penting gambar puzzle tu mesti menarik dan jelas.

Kat sini aku share panduan nak bagi anak bermain puzzle. Yela..kalau anak yang baru umur 2 tahun ni biasanya diorang ni kurang sabar.

Panduan:

1) sebelum nak mulakan main puzzle kita ajak dulu anak ke kedai buku untuk beli puzzle. Sebabnya kanak2 yang baru umur 2 tahun ke atas ni akan ada keinginan untuk bertanya dan tahu. Sudah tentu dia akan tanya puzzle tu apa. Nak main macam mana. Masa ni la kita jelaskan puzzle tu. Kita boleh cakap puzzle tu mainan sambung semula gambar. Bagitahu juga main puzzle tu best dan ada gambar kartun yang comel2. Jelaskan la ikut kreativiti korang.

2) bila puzzle dah ada depan mata dan kita dah bersedia nak bermain, kita tunjuk dulu gambar puzzle. Contohnya: gambar seekor burung. Selain burung ada gambar awan di atas kemudian bahagian bawah ada gambar bunga. Simple. Ni penting untuk proses ingatan dia.

3) selepas dah terangkan gambar puzzle, kita sama2 ceraikan puzzle tu dengan penuh rasa gembira. Sesekali buat la ayat teruja seperti, " bestnye main puzzle ni kan kakak?"

4) bila dah ceraikan kita tunjuk bahagian penting. Bahagian penting tu ialah bahagian yang ada rata. Rata yang kita akan susun di bahagian tepi kiri dan kanan dan bahagian atas bawah. Bahagian rata ada dua jenis petama rata yang ada satu bahagian. Kedua rata yang ada 2 bahagian yang kita akan letakkan di setiap penghujung. Semasa proses penjelasan ni, biarkan anak rasa bahagian rata tersebut.

5) kemudian kita minta anak carikan yang rata dahulu. Minta anak susun dahulu bahagian rata kemudian barulah bahagian yang tidak rata.

6) bantu ingatan anak dengan mengingatkan kembali kedudukan gambar.

7) ulang proses sehingga anak paham. Yang penting lakukan dengan penuh keterujaan dan gembira seolah olah puzzle tu sangat seronok. Jangan matikan keseronokan anak. Jika anak putus asa kita bimbing lagi

8) berikan pujian setiap kali anak berjaya cantumkan.

Selamat bermain puzzle semua!

Saturday, 22 November 2014

Tips anak minat belajar

Salam ceria semua. Entry sebelum ni ada tulis tentang TIPS : PROSES AWAL MEMUDAHKAN  ANAK BELAJAR MEMBACA. http://armilastyle.blogspot.com/2014/11/tips-ajar-anak-mudah-membaca.html. Hari ni nak share tips supaya anak minat belajar terutama sekali bagi anak yang baru berumur 2 tahun ke atas. Semoga bermanfaat.

Tips:
1) ajar guna lagu. Paling berkesan guna cd pasang kat tv atau download je guna tab. Tapi perlu bijak nak cari cd berlagu. Kene menarik. Biasanya budak lebih suka dengan kartun.

Kalau kita nak ajar abc bukakan lagu abc. Begitu juga rukun iman, rukun islam, nama2 rasul. Dengan lagu sesuatu tu jadi lebih mudah untuk kanak2 belajar.

2) nyanyi bersama. Ni penting. Jadi ibu2 kena la nyanyi dengan penuh semangat dan hepy sekali siap ada gaya. Barula anak teruja. Kalau kat sekolah pon kalau kita tengok cikgu2 punyala semangat kalau nyanyi dengan anak murid kan.

3) gunakan perkataan main bagi menggantikan belajar. Contohnya..." jom kita main abc nak tak." Dalam erti kata yang lain kene kreatif nak tackle anak supaya anak minat belajar.

4) buat bahan belajar bersama anak. Contohnya...kalau kita nak ajar shape atau bentuk, kita perlu buat sendiri bentuk tu sama ada bulat, segi empat , bujur atau sebagainya. Kita lukis bentuk tersebut kemudian gunting. Biar anak tengok proses kita menyiapkan bentuk tersebut. Anak2 akan rasa teruja. Sambil buat kita bagitau bentuk apa yang kita sedang buat.

Tapi sebelum buat tu kita ajak la anak main gunting2 bentuk.  Mesti anak teruja .

5) bila kita bersedia nak ajar anak,pastikan ayat ajakan kita tu menarik penuh dengan keterujaan. Contohnya, kakak jom kita main bentuk nak. Ibu ada banyak bentuk. Semua cantik2. Cuba tengok ni, bestt! Pastikan kita betul2 teruja.

6) berikan pujian setiap kali anak berjaya lakukan sesuatu.

Ni la tips yg aku nak share. Semoga bermanfaat.

"Kawan".seram. ada sesuatu di situ....

KAWAN!

D : ummi tu kawan kakak duduk belakang
M : mane... x nampak pon
D : ni kat belakang kakak (sambil tunjuk sit belakang basikal ketot die)
M : betul ke kakak..ke kakak tipu ummi. Shadow kot. Ni ke? ( sambil tunjuk bayang2 die kat lantai)
D : hmmm ( angguk)

Mana satu budak ni...tanya lagi.

M : kawan kakak ada lagi ke?
D : ada. Situ... (sambil tunjuk belakang die. )
M : kawan kakak tengah buat apa?
D : makan

Ahhhh sudahhhhh....makan pulak

M : makan apa?
D : makan nasi kot....

Selang 3 minit...

D : ummi kawan kakak kat adik

???????   Suke ati la kakak...ummi xnak dah buat soal jawab...

Soalan untuk korang? Shadow ke? Ke die sesaje je memain ckp ada kawan...sekadar imaginasi die...

Sape ade pengalaman anak ade "kawan" boleh share sini.

Friday, 14 November 2014

TIPS : PROSES AWAL MEMUDAHKAN  ANAK BELAJAR MEMBACA.

Salam ceria semua pembaca! Agak lama aku tak update blog atas sebab tak dapat dielakkan selain mood up side down je. Kadang tahap  nak quit je dari dunia blog ni....haaaa....nampak tak ada sesuatu disitu....tak pe jangan dilayan owner blog ni...hahaha....

Okey...jom aku nak share tips mudah ajar anak membaca.

TIPS : PROSES AWAL MEMUDAHKAN  ANAK BELAJAR MEMBACA.

1) mulakan sejak lahir.
Biasakan nyanyi lagu abc. Mudah je. Nyanyi abc masa tengah siapkan anak lepas mandi. Diikuti alif ba ta dan nombor. Nyanyi tanpa jemu. Tp memang best.

Korang akan nampak hasilnya bila anak dah mula bercakap. Dan tak mustahil anak akan nyanyi abc dengan turutan yang betul

2) tampal poster abc yang ada gambar kartun

Okey..waktu terbaik nak tampal kat dinding bila anak dah pandai tunjuk sesuatu. Sesekali nyanyi sambil tunjuk huruf kat poster.

3) Pasang cd atau gadget

Download atau beli cd abc. Bagi die dengar. Sekarang ni dah banyak cd cepat pandai membaca

4) tunjuk flash card
Tunjuk satu2. Biarkan anak main dengan flash card

5) bunyikan setiap huruf

Maksudnya bila kita bagitau sesuatu huruf contohnya "b" bunyinya "bbehh"

Biasakan dengan membunyikan huruf.

6) beli puzzle abc
Ajar anak letak abc di tempat yang betul

7) beli buku "cara membaca" yang sesuai
Saya syorkan beli set buku "bacalah anakku". Pada entry sebelum ni aku ade tulis tentang set buku ni. Sangat bagus. Mudah. Ringkas. Senang anak nak paham buku ni.

Entry set buku Bacalah Anakku
http://armilastyle.blogspot.com/2014/05/ajar-anak-membaca-dengan-buku-bacalah.html

Ni la sedikit sebanyak tips yang aku boleh share. Harap bermanfaat.

Wednesday, 15 October 2014

Kenali kumpulan benda hidup dengan buku bergambar

Salam ceria semua! Aku nak share buku yang aku beli ni. Best woooo....tambah kalau kanak-kanak tengok. Aku cakap best sebab buku ni tentang kumpulan benda hidup. Ade kumpulan burung, haiwan di laut, di darat, bunga, sangat bagus. Lepas tu plak, gambarnya sangat menarik. Ditambah pulak dengan kulit buku yang tebal. Walaupon buku ni nipis je, tapi padat dengan gambar.

Buku ni aku beli kat mr diy. Pada entry sebelum ni pon aku ada cerita buku yang aku beli kat mr diy jugak. Boleh klik sini nak tengok buku tu. ( Kene beli ke? Ooo..beli buku latihan.... http://armilastyle.blogspot.com/2014/10/kene-beli-ke-ooobeli-buku-latihan.html)

Harga pulak sememangnya murah. RM1.90 je. Buku ni memang anak tak jemu nak tengok. Percayala, anak korang akan dengan sendirinya nak tengok gambar dalam buku ni walaupon anak korang baru setahun. Secara tak langsung korang boleh ajar anak kenal kumpulan benda hidup. Yela, kalau nak tunjuk benda hidup yang real memang susah nak jumpa, jadi buku ni la penyelesaiannya. Gambar memang real punya. Nanti anak korang sendiri yang teruja tanya itu ini. Maka bersiap la dengan jawapan korang.

Okey, seperti biasa aku sertakan gambar buku. Selamat membeli.

Kene beli ke? Ooo..beli buku latihan....

Salam ceria semua! Harap korang semua sihat hari ni. Agak lama x update entry berkenaan label didik anak ni, actually, banyak benda nak share tapi dek disebabkan aktiviti harian aku yang agak penuh, aku terpaksa hold dulu. Kalau ade yang follow aku time kasih bebanyak.

Okey, hari aku nak share berkenaan buku latihan abc, numbers, jawi untuk kanak2 seawal 2 tahun. Penting ke sebenarnya buku ni? Untuk ape? Nak kene beli yang macam mana! Pastu nak beli kat mana pulak? Haaaaa.....okey, meh aku share. Sebenarnya buku latihan ni terutama yang trace huruf, nombor atau jawi ni amat berguna untuk kita latih anak kita menulis dengan betul. Bagi anak yang baru nak belajar tulis tu, buku latihan macam ni la yang sangat senang, nanti anak kita pon tak de la jemu, sebab diorang hanya ikut balik je.

Berkenaan buku yang aku nak share ni plak, sesuai bagi kanak-kanak yang dah tau cara nak tulis, tapi nak berlatih lagi, jadi kene pilih buku yang ada banyak petak kosong dan bukan yang jenis trace. Seeloknya, pilih yang tempat kosngnya tak banyak. Bukan apa, takut nanti anak akan cepat bosan sebab diorang kene tulis banyak huruf. Kang mau ade yang kene baling buku ke dinding. Tambah kalau budak baru umur 3 tahun. Umur sedang ni lagi la, pikir nak main je.

Kenapa aku pilih buku ni? Sebenarnya banyak lagi buku latihan yang lain. Aku beli sebab murah. RM 1.50 je satu. Murah kan? Nak beli banyak pon boleh sebab bila dia dah abis siap satu buku, nanti die boleh praktis buku yang sama lain kali pulak. Pastu buku ni sangat la simple. Cute plak tu. Senang nak bawak ke mana-mana. Lupe nak bagitahu, buku ni aku beli kat MR Diy. Situ barang-barang kan murah-murah belaka. Jadi, selain dapat beli buku dapat jimat duit. Bestkan?....okey,aku rase dah panjang ni. Seperti biasa aku belanja gambar buku yang aku beli. Bye korang!

Sunday, 21 September 2014

Akhirnya, aku di LEMPANG, gara-gara....

Salam ceria semua! Aku ade benda nak cite ni. Dah lame dah cite ni. Nak kata sedih tak jugak, nak kate lawak tak jugak. Tapi padan muka aku. Korang bace la tajuk atas tu. Edisi pelempang! Huhuhu....sape pernah kene lempang? Berape kali seumur hidup korang kene lempang? Korang ingat tak tarikh tepat korang kene lempang? Sebab ape korang kene lempang? Sakit tak tatkala korang dilempang? Semuanya tentang lempang. Lempang! Lempang! lempang! Nak sebut penampor pon boleh kalau bahase perak.

Semua ni berlaku tatkala aku pusing balik nak balik rumah sebab tertinggal duit. Tujuan asalnye nak pegi pasar malam dengan akak aku. Tapi tetinggal plak duitnye. Jadi pusing la balik. Lupe nak bagitau, kejadian ni berlaku mase aku form 1. Kecik lagi ko. Kirenye tahap nakal aku dah slow la sikit. Puncanye, aku konon2 nak buat mak aku terkejut. Aku ketuk pintu. Pastu aku menyorok tepi. Bila mak aku bukak pintu aku dok sergah die sekuat hati! Memang plan aku menjadi, mak aku terkejut bebenor mase tu. Tapi ape aku dapat? Korang rase? Aku pasti korang dah tau! "Pangggg! "Aku dapat pelempang! Aku terpana ketika itu. Kurasakan dunia ku gelap. Pipi aku rase kebas. Mau tak kebas, sekuat hati mak aku lempang, sebab die geram aku kejutkan die.

Waaaaaa!!! Korang dapat rase tak ape aku rase mase tu? Sob! Sob! Sob! Dah la kene lempang depan akak aku. Huhuhuhu....tu sebenarnye pelempang kedua yang aku dapat. Pelempang pertama aku dapat mase aku sekolah rendah. Aku tak ingat umur berape. Mase tu akak aku tengah tido. Punyela jahat aku mase tu, sebab aku rase macam best je kan, aku pon selimutkan akak aku macam orang mati. Pastu dengan tak bersalah aku bagitau mak aku. Lepas tu....." panggg!'   mak aku lempang buat pertama kalinye.....waaaaaaa! Sakit woooooo! Kalau tak sakit takkan aku ingat sampai sekrang. Huhuhuhuhu.....padan muke aku. Niat nak bergurau tapi dapat pelempang.

Itulah kisah aku dan pelempang. Akhirnya aku dilempang.

Saturday, 20 September 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

Wednesday, 17 September 2014

Giveaway: segmen teka nama 11 princess disney

Salam ceria semua! Hari bukak shout blog, ade yang ajak join segmen teka 11 nama princess disney. Aku pon terus bukak blog tu. (http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/09/wordless-wednesday-32-segmen-teka-nama.html)     Bila bukak ramai jugak yang join. Dalam kepala otak ni dok pikir, ape jawapan nye? Mane aku tau. Pastu rase x nak la join. Tapi rase nak join plak. Jadi ape lagi, aku decide aku nak jumpe mr google jap. Sebab dah memang kenal lame dengan mr google jadi aku x yah buat appointment sebab tau die memang akan ade mase dengan aku. Bila tanye punye tanye kat mr google aku pon dapat jawapan. Tapi entah betul entah tidak. Tapi, ape de hal. X rugi pon kan, dapat gak aku beramah mesra dengan owner blog yang buat segmen ni. Makanya, ini die jawapan aku.

11 nama princess disney:

1) Princess Snow White - Snow White and the Seven Dwarfs 
2) Princess Aurora - Sleeping Beauty 
3) Princess Ariel - The Little Mermaid 
4) Belle - Beauty and the Beast
5) Princess Jasmine - Aladdin 
6) Princess Pocahontas - Pocahontas 
7) Princess Melody - The Little Mermaid II: Return to the Sea 
8) Princess Tiana - The Princess and the Frog 
9) Cinderella - Cinderella
10)Princess Minnie - Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers 
11) Princesses Mei, Ting-Ting & Su - mulan 11

Monday, 15 September 2014

1st-giveaway-rm400-by-asya-amin!

http://2.bp.blogspot.com/-PZRojZduX2U/VBV_0_YRNWI/AAAAAAAAAtw/ThMZasHhTxc/s1600/giveaway%2Brm400%2B%2B.gif

Monday, 8 September 2014

Ni die buku yang aku cakap tu. Nak tau kene bace la kat sini.

Salam ceria semua! Apa aktiviti hari ni dengan anak korang? Aku pepagi lagi dah jalan kaki sambil tolak stroller bawak anak2, misi mencari nasi lemak. Hehehe...seperti yang dijanjikan, (sepatut aku tulis entry ni semalam, tp x sihat) aku nak share buku yang aku cakap best tu. Best sangat ke? Huihhhh...memang best. Buku ape tu! Haaaa...ni nak kabo la ni. Buku koleksi cerita-cerita pendek. Terbitan ladybug. Penulisnya A. Ralvinder Singh. Sangat sesuai untuk pembacaan awal kanak2 yang baru boleh baca sikit2.

Kenapa aku cakap best? Meh aku listkan sebabnya:

1) tulisan besar2 belaka

2) setiap suku kata diwarnakan

3) gambar sangat menarik

4) kulit buku best kalau nak selak

5) setiap cerita disertakan dengan gambar yang bersesuaian

6) jalan cerita sangat mudah untuk kanak2 nak paham walaupon budak tu baru 2 tahun

7) konsep penceritaan yang santai

Ha, sebab tu la aku beli. InsyaAllah, anak korang akan ralit mengadap buku ni. Koleksi buku ni ade 3 buku. Koleksi cerita-cerita pendek, koleksi cerita pendek kegemaran saya, dan koleksi cerita pendek terbaik saya. Terdapat lebih seratus muka surat. Dan harga setiap buku rm 9.99. Buku ni aku beli kat dalam tesco. Biasa buku macam ni jual kat kat tesco. Terpulang pada kita nak pilih yang mana sesuai, sebab kita sendiri yang tahu kemampuan anak kita.

Haaa....ni la yang aku nak kongsikan. Harap dapat membantu korang yang tengah cari buku untuk anak korang baca. Terima kasih sebab luangkan masa singgah baca kat sini. Bye!