Sunday, 25 May 2014

lakukan xtvt bersama anak.

assalamualaikum dan salam ceria semua.ape y aku nk share dgn semua pg ni ialah xtvt aku dgn basirah. ops lupe plak. sblm tu aku perkenalkn dulu ank2 aku.ank pertama nama ummu basirah. umur 3 tahun. die gelar diri die 'bilah' sebab die x tau lg nk sebut nama penuh, makanya die amik y sng je die nk sebut. tp aku xpenah panggil die bilah, aku biasakn panggil nama penuh, biar die biasakn baru la ada maksud ble panggil nama penuh. anak kedua ummu awfiyah , umur 9 bulan. semakin xtif skrg ni.ni la sdikit sbyk tentang ank aku.

  disebabkn aku ni x bekerja, jadi aku dah plan mcm2 untuk ank aku. masa ank aku dlm perut lg aku dh niat aku sendiri yg akan ajar die membaca, mengira, sains,pendek kata, aku nk bile org tanye anak aku sape ygajar, aku nk biar die ckp ummi yg ajar baca, ummi yg ajar mengira, ummi yg ajar cakap baik2,ummi yg ajar doa. sebab sebagai ibu sepatutnya mmg kite yg ajar anak. tp kalau ibu yg bekerja tu mungkin masa diorang limited, tp bg ibu y x bekerja mcm aku ni aku sarankan ajarlah anak kita sendiri. x semestinya kite perlu ada diploma, kene ada ijazah baru kite boleh ajar ank. xperlu semua tu, xkan kita nk ajar anak kenal abc pon sush kn.kite ajr ikut kemampuan kita je. lgpon zaman skrg ni byk dah alat canggih. hp pon blh download mcm2, tunjuk je kt anak,tp download benda yg die boleh belajar, mcm alif bata, puzzle, lagu nasyid.tp make sure la pantau ank masa die guna sebarang gdgt. sgt mnyeronokkan kalau kite sdri yg ajar ank, lakukan xtvt bersama.

  xsemestinya kite perlu fokus ajar baca je, tp kite blh lakukn xtvt yg blh buat otak die berkembag berfikir. mcm yg aku buat, aku belikan drawing block, water kaler. biasanya kanak2 sebaya basirh suke bnda2 y main air ni. tambah plak tgk mcm2 kaler, pastu plak kaler tu boleh melekat kat tgn, lg la die teruja. antara xtvt yg kita blh bg ank buat, ajar die kalerkan tapak tgn gune berus, lepas tu tekap kat kertas lukisan. ni paling mudah. kompem die hepy. bersiap sedia jela dgn drawing blok y berhelai2, sb diakan nk buat smpai die puas. mcm basirah memang lama mngadap tu je. sblm kite buat xtvt tu kite bgtau dulu nama setiap barang tu. contohnya bgtau ini berus, ini water kaler, ni drawing blok. semasa nk letak water kaler yg bekas, bgtau die ini warna apa. biarkan die yg kacau warna tu dgn air,. lepas tu puji la ckit,ckp, pandainya..mesti dia lg teruja. sb kanak2 sukekan pujian. xyahckp kanak2 la, org beso pon klo kene puji rasa melambung mcm mail lambung dah kan. hahahah....sebaik2nye, gune satu warna untuk satu lukisan. secara x lgsung kita sedang mengajar anak kita mengenal warna, mengenal barang,melakukan xtvt dan berkomunikasi dgn anak kita. its fun kan?

  x dinafikan rumah memang akan kotor la ckit, tp jgn berungut, biarkan je, sebab anak sedang belajar. otak die sedang berfikir. biarkan die rasa hepy sekejap. selain diwarnakan tapak tgn, boleh beli span y memang dah ada bentuk, contohnye bentuk kereta, epal, star dan mcm2 lagi. just tekap je span tu, dah dapat bentuk.



5 comments:

  1. wahh..sronok bilah buat drawing..aunty pn rasa teruja nak joint :)

    ReplyDelete
  2. Memg sronok bebeno klo die dpt main air...heheh

    ReplyDelete