Thursday, 12 February 2015

Buku cari kata dan silang kata

     Salam ceria semua pembaca. Kali ni aku nak share Buku aktiviti Cara kata dan Silang kata. Kalau kita tengok muka depan buku ni, dah ditulis untuk kanak2 berumur 5-7 tahun. Terbitan EPH yang berharga RM 6.90.  Tapi jangan risau, umur 3 tahun pun dah boleh buat. Yang penting dah boleh baca walaupon tak lancar. Buku ni aku beli kat kedai buku Haris / popular. Kalau kedai buku lain pon banyak buku macam ni.

     Buku ni sangat menguji minda kanak2. Sebab apa? Sebab kanak2 akan berusaha untuk mencari setiap perkataan yang diminta sehingga jumpa. Selain dari tu, dapat melatih kanak2 dengan kemahiran mengeja. Disinilah IQ kanak2 akan diuji sama ada mahu memulakan cari kata dengan cara kedepan, kebelakang, ke atas atau ke bawah. Disini peranan ibu bapa penting untuk membimbing anak.

     Setiap muka surat disediakan kumpulan atau kategori tertentu, contohnya, kumpulan sayur, buah, kenderaan dan lain2. Ini yang yang membuatkn aktiviti mencari kata lagi menarik untuk kanak2. Sekiranya anak korang dah tahu teknik yang betul, tak mustahil anak korang akan nak buat je tanpa henti. Korang boleh tengok gambar yang aku sertakan untuk aktiviti cari kata.

Untuk aktiviti silang kata pun begitu disediakan kumpulan tertentu. Yang lagi menarik disertakan gambar2 yang memang comel. Sebelum memulakan aktiviti ni korang kena ajar dulu cara nak isi huruf di tempat kosong. Jadi korang kene ajar la bebetul. Terangkan yang macam mana melintang dan menegak. InsyaAllah di entry satu lagi aku akan kongsikan cara untuk anak korang buat buku aktiviti cari kata dan silang kata ni.

Bak kata objektif buku ni, aktiviti ni dapat merangsang minat kanak2 dalam pembelajaran dan meningkatkan keyakinan mereka dalam berbahasa.

Jadi, apa lagi tunggu, boleh la cari kat kedai buku.

    

3 comments:

  1. Macam best je buku camnih. Nak beli la untuk my girl baru nak masuk 3 tahun ;)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih dyan dan roziah singgah sini.
    Buku ni mmg best.budk 3 thun pon insyaAllah boleh buat walaupon bru tau mmbaca. Slmt beraktiviti!

    ReplyDelete